gue rasa hepi sangat...hehehe...first time blog gue masuk magazine...dah la tu fashion magazine plak tu...kembang jap...blog gue ader dlm ruangan Klik n Blog di page 132...sajer2 jer hantar url, sekali dapat masuk ruangan tu...hehehehe...InTrend Memang Inspirasi Gaya Hidup dD...

"Inspirasi Gaya Hidup Anda"
Bookmark and Share

dD's Follower

Monday, December 15, 2008

Bonjela...Adoiiiiiii...

dah 2 hari dah ulcer kat mulut ni, first2 tu kecik je...then gue ingat cepat la baik coz kecik je...then merebak besar plak...menyakitkan tul...lebih2 agi time mkn yg pedas2 or minum yg panas...rasa cam menyucuk ke kalbu betul...usually kalau ulcer ni kecik je, cepat sembuh...ni x, melarat plak dia...dah dok berlanggar ngan gigi lagi leww...

kurang la sikit gue dok potpet, sampai member gue jadi pelik plak...pesal la gue senyap jer 2 hari ni...mahu x senyap nak bukak mulut nanti ulcer tu berlanggar ngan gigi...rasanya mcm diguris ngan pisau jer...waaaaaaaaaaaaaaaaa...akitnyaaaaaaa...tahu x per...

dek kerana x tahan sangat, gue gigihkan diri ke Guardian kat pdn jaya ni...cepat2 gue minta kat akak tu Bonjela...stok Bonjela gue dah habis...tu yg menggelabah cari tu...dah sakit baru nak berubat...x beringat...kan org cakap prevention better than cure...for me it's to late dah...mulut dah akit bangat...so sampai2 umah je terus dicapai Bonjela dlm plastik then apply terus kat ulcer tu...

tempek la ubat ni kat mulut yg ader ulcer tu...waduhhhh...pedih bangat sehhhh....

masa ubat tu kena jer ulcer tu, ya ampunnnnnnnnnnn akit bagattttttttttttttt...pedihnya menyucuk ke kepala otak gue ni...sempat gak le terjerit kat umah ni...lantak la org pikir aper...gue dah akit bangat rasanya tu...banyak agi ubat utk ubat ulcer kat bibir ni, but Bonjela is my choice coz bau dia cam ubat gigi x bau cam ubat sangat...better...so dah letak ubat tu rasa ok skit la...actually gue ni selalu gak kena ulcer (aka telaga buruk, lumpangan) ni...kalau panas sangat or kurang minum air masak akan jadila dia...kalau dah jadi tu tempat2 yg stategic plak tu..tempat yg selalu gue gerak2 bibir semua...so kalau senyum pun senyum terpaksa...sorry beb pada saper2 yg ku dok senyum2 tu...terpaksa beb...paham2 la kalau bibir dah akit tu kan camana la rupanya...agak buruk kan...camtu la gue gamaknya...

nak continue sapu ubat ni jap...biar cepat skit sembuhnya...akit banga, nak MAKAN pun susah...tapi selera still ok...leh jer telan aper2 pun...hehehehe...nafsu makan besar tul la gue ni...hehehehe...

13 comments:

*ayu* said...

kumur ngan garam dik.. takpun letak je garam.. pedih gila! but, mujarab... :)

i.am.belle. said...

paling benci kena ulser. mmg seksa yg amat.

kalu kat klinik ada ubat liquid yg sapu kat ulser tu. buat bibir atau lidah kebas. so kalau bercakap atau makan takdelah terasa sgt.

apa-pun mmg kena telan air bebyk smpai sengal kepala lutut pergi toilet. ehehe ;)

sitekateki | dD said...

akak ayu...dd dah try buat dah ngan garam tu...
ya ampunnnn...sakit bangat...x tahan...
keluar air mata...sakitnya...

zamz said...

adeh sakit la kena ulcer tuh...tak tahan huhu

LayarLara Legendary Of Journey said...

bonjela tu tak jalan la.... yang jalan ko amek garam kat hujung jari.. ko tepek kat ulcer ko tu.. memang pedih gilaaa rasa nak lari keliling rumah.. tapi kejap je.. lepas tu terus kebas n baik..

percayalahhhh...

sitekateki | dD said...

tq for the suggestion...
akan dD buatkan...kena la stand by kawasan yg luas skit...nanti dah sakit senang nak lari...

QueeN said...

hai salam kenal..

kita pun selalu kene ulser ni.. mmg menyakitkan,.. huhuuu

Diana-k said...

makan jer bonjela tuh bleh? terus elok..khihkih...elo DD!!

sitekateki | dD said...

to kak diana:

kalau boleh baik mkn bonjela tu dd dah mkn dah...tapi x berkesan jugak camana...

to queen:
aaa...kalau dah sakit tu nak bercakap pun susah...adoiii....

Adie Waridi said...

cuba guna serbuk biji tembikai..ada jual kat kedai ubat cina..ubat tu mujarab tapi rasa takla mcm bonjela yg mcm ubat gigi tu....

btw so cute the way u stori mori hal ulcer ni...akit yaa...

sitekateki | dD said...

cute ke??
akit ader laaaa...

akit tau...

AiZoUL..sEdEtiK rAsA sEuNgKaP kAtA... said...

erm...akibat PS la tu..
lalalala

Lily.Lulu said...

sib baik bukan boncetla
hiks ~
;P